8 vanliga bedrägerier på nätet

Här förklarar vi några ord och begrepp som är kopplade till olagligt uppgiftsfiskande på nätet och som du kanske inte har hört förut.

Phishing, whaling och pharming. Nej, det handlar varken om sedvanligt fiske i vattendrag, lantbruk eller valar. Vi förklarar några ord och begrepp som är kopplade till olagligt uppgiftsfiskande på nätet och som du kanske inte har hört förut.

Phishing eller nätfiske

Phishing eller nätfiske innebär att bedragare genom mejl och skadliga länkar försöker lura till sig lösenord, kontouppgifter, kreditkortsnummer och annan känslig information av privatpersoner. Informationen används sedan för att få tillgång till offrens pengar.

Vishing

Under 2017 har Polisen fått in många anmälningar om personer som uppger att de ringer från banker och vill att personen i andra änden ska logga in på sin bankdosa eller BankID samtidigt som samtalet pågår. Det är ett exempel på vishing, eller voice phishing, där bedragaren försöker få offret att skapa ett nytt BankID som bedragaren har kontroll över, och på så sätt kan tömma offrets konto.

Smishing

Smishing eller sms-phishing är som nätfiske fast via sms. Det kan exempelvis handla om sms som erbjuder ett kostnadsfritt presentkort om mottagaren klickar på en länk. Länken leder oftast till en sida där man uppmanas fylla i sina personuppgifter, men kan också innehålla en skadlig kod som infekterar telefonen.

Har du mobilabonnemang från Tele2 kan du rapportera misstänkta smishing-sms. För att rapportera ett misstänkt sms vidarebefordrar du sms:et till kortnummer 7726. Du kan också kopiera texten och skicka i ett nytt sms till 7726.

När du skickar sms:et till kortnumret 7726 samlar vi informationen i en databas. Utifrån den insamlade informationen kan vi automatisera blockeringar och spärra framtida smishing-försök i mesta möjliga mån.

Läs mer om vad smishing är och hur du kan skydda dig

Spear phishing

Spear phishing riktar in sig på en särskilt utvald person eller ett företag. Genom att samla uppgifter och information om personen, såsom intressen och boendeadress, blir nätfisket mer personligt och kan öka möjligheten att offret lämnar ut de uppgifter som bedragarna vill åt.

Whaling

Whaling är bedrägerier via mejl som skickas till högt uppsatta chefer. Mejlets avsändare är chefens kollega och kan innehålla uppmaningar om att godkänna en faktura eller lämna ut konfidentiella uppgifter om företaget.

Pharming

Pharming är en hackerattack där besökaren till en webbsida omdirigeras till en annan. Exempelvis kan internetbankkunder hamna på en förfalskad webbplats som ser ut att vara bankens, och på så sätt lämna ut både kontonummer och inloggningsuppgifter till sin internetbank.

Puddle phishing

Puddle phishing är nätfiske som riktar sig mot anställda på ett mindre företag, en ”pöl”, i syfte att få tag i hemliga uppgifter om företaget eller organisationen.


Källor: Internetstiftelsen i Sverige, Polisen, IDG.se

Så här gör du om du blir utsatt

Om du misstänker att du har blivit utsatt för ett bedrägeri är det viktigt att du kontaktar din bank för att spärra kort och göra en polisanmälan. Har du lämnat ifrån dig användaruppgifter, till exempel till din mejl eller andra webbsidor, bör du ändra dina inloggningsuppgifter direkt.

När du betalar på internet och lämnar ut dina kortuppgifter är det bra att kontrollera att sidan har ett säkert certifikat. Det ser du i adressfältet i webbläsaren.

Har du fått ett meddelande som du misstänker vara ett bluffmejl eller sms kan du kontakta det företaget. Ofta känns det igen genom att erbjudandet i mejlet eller sms:et är ”för bra för att vara sant”.

På polisen.se finns mer information om olika typer av bedrägerier och hur du gör en polisanmälan.

Med vår tillvalstjänst Tele2 ID-skydd får du hjälp att förebygga och upptäcka identitetsstölder på nätet.


Alla bredbandstips