Beezum kopplar upp bikupan med IoT-teknik
Läs kundcaset nedan
Är det möjligt att digitalisera naturens viktigaste insekt? Ja, det går att komma en bra bit på vägen i alla fall. Det tror Olle Källström, VD på Beezum.
– Jag är hobbyodlare och vet själv hur utmanande det kan vara att sköta om bikupor. Det är viktigt att ha koll på dina bin och dess välmående. De behöver en stabil miljö, med rätt temperatur och luftfuktighet. Vi ger biodlare ett nytt och bättre sätt att övervaka vad som händer inne i kuporna, berättar Olle Källström.
Avgörande betydelse för matförsörjningen
Bin är unika på flera sätt. De pollinerar växter, samlar nektar och omvandlar till honung. Ett bisamhälle har också en komplex social struktur med en drottning, drönarbin och arbetsbin, som alla har specifika roller och egna funktioner. Bin är även bra på att kommunicera och på att anpassa sig, men få vet vilken viktig roll de har för maten vi äter.
– En tredjedel av all mat vi äter är beroende av pollinerare, och bin är den viktigaste pollinatören. Klimatförändringar, bekämpningsmedel, bisjukdomar och gifter kan slå hårt mot bin och utgör därför en allvarlig risk för vår matförsörjning, säger Olle Källström.
Pollinerande insekter, som bin, minskar i antal. Det är en oroande utveckling för alla, inte bara de över 600 000 biodlarna inom EU. För fruktodlare är både vilda och odlade bin helt avgörande för en bra skörd.
Uppkopplade bikupor förenklar arbetet
Beezums teknik står för en ny era inom biodling: en allt-i-ett-lösning för övervakning av bikupor, där odlaren slipper hantera teknik och samtidigt får alla insikter och information som behövs för att säkra optimala förhållanden i kuporna. Data som sensorerna samlar in skickas via Tele2s nätverk till Beezums plattform.
– De flesta biodlare vill inte tänka på eller hantera saker som IoT-teknik, pris och kommunikationsplaner eller något sådant, konstaterar Olle Källström.
– Odlare vill fokusera på sina bin, och jag vill göra det enkelt för dem. Kunden registrerar sig för prenumeration på vår lösning, placerar sensorerna i bikupan, ansluter och har omedelbart tillgång till data och insikter som aldrig tidigare, fortsätter han.
Sensorerna drivs på batterier och solceller. De fungerar i alla väderförhållanden, inklusive snö och kyla samt när bina är betydligt mindre aktiva. Med mobiluppkoppling finns inget behov av kablar eller installationer, en avgörande faktor när bikupor flyttas runt. Det gör det också möjligt för användarna att få insikter och identifiera utmaningar i bikuporna i realtid – så att hjälpen inte kommer för sent. Tele2s IoT-teknik möjliggör denna realtidsövervakning av kuporna.
Oftast krävs att odlaren rent fysiskt lyssnar på vad som händer i kuporna. De lägger örat till kupan eller öppnar upp ramarna och tittar. Men eftersom bin är känsliga för störningar är det lätt för biodlare att inse fördelarna med Beezum.
– När en svärm är på väg att hända eller är på gränsen till att hända vill du hålla koll på det, säger Olle Källström.
Med Tele2 i bakgrunden kan odlare fokusera på sina bin och slippa oroa sig för SIM-kort eller uppkoppling.
Fortsatt utveckling på agendan
Eftersom teknikutvecklingen går snabbt tänker Olle Källström redan på nästa steg för Beezum.
– Att vara biodlare är ett hantverk med mycket manuellt arbete. Stora odlare med flera hundra eller flera tusen bikupor behöver verktyg för att arbetsleda och hålla koll på vilka anställda som befinner sig var. Det söker vi finansiering för, säger Olle Källström.
På Beezum saknas inte idéer för nästa steg. Historiska väder- och markdata är en sådan sak. Prover och smittspårningsrapportering är en annan, och röststyrning är också en idé på skissstadiet. Biodlardräkten, som skyddar människor som arbetar med bin, gör det nämligen svårt att hantera en mobil enhet med fingerinmatning.
– Den som har en dräkt på sig med handskar som inte sällan är kletiga har svårt att inventera på ett enkelt sätt. Röststyrning för att berätta status och få analys skulle vara till stor hjälp, säger Olle Källström.
– Idag sker en omfattande import av billig fuskhonung till EU och Sverige, vilket underminerar marknaden för biodlare. Konsumenter är inte alltid medvetna om att de erbjuds oäkta honung. Genom ursprungsspårning från källan med hjälp av it-teknik kan man säkerställa äkta vara och därigenom kvalitetssäkra och höja värdet på produkten, säger Olle Källström.
Global lösning är målet
– Vårt mål är att skapa en global lösning som kan användas av biodlare överallt i världen. Vi vill göra det enklare att vara biodlare och bidra till att skydda bin och vår planet, säger han.
Det finns flera fördelar om denna data kan analyseras och delas mellan biodlare och forskare. Då kan fler i sin tur skapa innovativa lösningar eller datadrivna initiativ som kan göra stor skillnad i kampen mot klimatförändringarna och för binas viktiga roll i ekosystemet.
Trots all innovation och teknikutveckling som ligger bakom Beezum är det en ytterst analog sak som Olle Källström ser fram emot mest med sina bin – och det är inte honungen.
– Bäst är en tidig vårdag när det är omkring 10 grader varmt och sol, när jag märker att mina bin mår bra. Det är stort för mig, säger Olle Källström.
Med Beezum och Tele2s lösningar kan biodlarna fokusera på att vårda sina bin medan tekniken tar hand om resten. Det är en framtid där biodling och digitalisering går hand i hand för en mer hållbar omställning.
Här kan du läsa mer om hur teknik och innovation kan bidra till omställningen.
IoT från Tele2 Företag
IoT, Internet of things eller sakernas internet, handlar inte om vilken bransch ditt företag befinner sig i – det handlar om de utmaningar du vill lösa.
Oavsett om målet är uppkopplade vitvaror, automatiserade fordon, sjukvård på distans eller något helt annat, kan IoT bidra till att effektivisera processerna, hålla kostnaderna under kontroll och vända utmaningarna till möjligheter.
IoT från Tele2 Företag hjälper dig att koppla upp din verksamhet och få ut mesta möjliga kundvärde av allt du gör.
IoT från Tele2 Företag
IoT, Internet of things eller sakernas internet, handlar inte om vilken bransch ditt företag befinner sig i – det handlar om de utmaningar du vill lösa.
Oavsett om målet är uppkopplade vitvaror, automatiserade fordon, sjukvård på distans eller något helt annat, kan IoT bidra till att effektivisera processerna, hålla kostnaderna under kontroll och vända utmaningarna till möjligheter.
IoT från Tele2 Företag hjälper dig att koppla upp din verksamhet och få ut mesta möjliga kundvärde av allt du gör.