FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiOnePlusAlla produkter och tjänsterKampanjer och erbjudandenFörmånerGör vår behovsanalysAllt inom TelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniAllt inom BredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberAllt inom VäxelVäxel för mindre och medelstora företagTelefonväxel för större företagContact CenterAllt inom Digitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsAllt inom MolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterAllt inom NätverkstjänsterSD-WAN och SD-BranchPrivat mobilt nät5GAllt inom IT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherMindre företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorHållbarhetHållbarhet och telekomEn hållbar omställningCirkulärt företagandeKunskap och insikterSe allt innehållKundcaseRapporterGuider och handböckerWebbsändningar och kundpanelerWhitepapers och tillämpningarBloggarVarför Tele2 FöretagObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företagOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenTäckning och nät
Stadsvy ovanifrån blå himmel
Stadsvy ovanifrån blå himmel

Hållbara brunnslock med IoT-teknik förnyar VA-infrastrukturen

Läs om samarbetet mellan CTHINGS.CO och Kombi Ringen

Brunnslock – de flesta av oss passerar dem varje dag utan att tänka närmare på det. Mitt i gatan, ofta i gjutjärn, med stadens namn eller en bokstav som signalerar funktion. En bortglömd del av vår åldrande vatteninfrastruktur, självklar och tillförlitlig. Men en innovation av just brunnslocket är på god väg att bli en avgörande komponent för att i grunden förändra hur vi styr och kontrollerar vatten och avlopp under våra städer.

Innovativ lösning på dagens utmaningar

När Niclas Rønne, grundare av det danska bolaget NID ApS, träffade CTHINGS.COs vd Arnold Wierzejski, blev det en perfekt matchning. Diskussionerna tog fart direkt – skulle det vara möjligt att para ihop ett nytt brunnslock i komposit med IoT-teknik och uppkoppling? Det skulle lösa en hel del av dagens problem, samt förebygga nya i framtidens städer: läckor, spill, blockeringar, översvämningar, föroreningar och en rad andra utmaningar.

NID ApS och CTHINGS.CO har sedan dess samarbetat för att utveckla det intelligenta och hållbara brunnslocket, späckat med modern teknik, för att övervaka vad som sker under marknivå. Med SIM-kort och IoT-uppkoppling från Tele2 Företag valdes LTE-M som teknik, optimerad för avlägsna platser med behov av lång batteritid och låg strömförbrukning. Gjutjärnslock är en utmaning när det kommer till kommunikation – signalerna har helt enkelt svårt att passera detta hinder. Kompositmaterial löser utmaningen – med lägre energiförbrukning från IoT-enheten.

Tidskrävande manuell hantering

Det är en utmaning för städer och kommuner att effektivt övervaka avloppsledningssystem. Denna kritiska infrastruktur, vanligtvis dold djupt under mark, har historiskt sett varit svår att inspektera och övervaka. Tidiga metoder för övervakning har varit helt manuella. Moderniseringen hittills har i vissa fall involverat en ansluten enhet inuti avloppet, som efter omkring två veckor måste tömmas manuellt för att utvinna datan. Det innebär att man behöver stänga av gatan, ta sig ned i brunnen, extrahera SIM-kortet och därefter analysera den information som samlats in. Arbetsintensivt och tidskrävande – och arbetsmiljön är varken säker eller hållbar.

– Vi spenderar otroligt mycket pengar på att hantera avlopp och vatten. Idag används hydrauliska system, teorier och modeller för att förstå vad som händer i avloppssystemen, men det finns många oklarheter. Addera alla nya miljökrav så är det tydligt att vi behöver nya lösningar. Vi behöver komma bort från egensinniga och tidskrävande metoder, säger Niclas Rønne.

– Trots århundranden av teknisk utveckling har dagens VA-system behållit en hel del likheter med de som användes under antiken. Idag vill kommuner ha en djupare förståelse och mer detaljerad information för att kunna identifiera var och när fel uppstår. Allt fler söker kunskap och data, men det är dyrt och komplicerat, säger Arnold Wierzejski.

Hållbarhet en nyckelfaktor

Hållbarhet är en nyckelfaktor i projektet. Brunnslocken är tillverkade av kompositmaterial, något som innebär en minskning av koldioxidutsläpp med drygt 60 procent jämfört med traditionella gjutjärnslock. Även färgen är miljövänlig. Det innebär en koldioxidbesparing på uppemot 98,7 procent. Den lätta vikten jämfört med traditionella brunnslock är en annan faktor. Det gör det enklare att lyfta och flytta, dessutom minskar det tyngden i transporterna.

Den största hållbarhetseffekten får man dock med hjälp av tekniken. Föroreningar i tidigt skede kan stoppas och skydda både oss och våra gemensamma vattenresurser.

– I Sverige, när kraftiga regn inträffar, leder det ofta till att överskottsvatten avleds till avloppssystemen. Det här är en dyr strategi. När överskottsvattnet når avloppet späds det ut och om det blir översvämning leder det i förlängningen till negativ påverkan för sjöar, hav och åkrar, säger Niclas Rønne.

Tekniken hjälper till att hitta energieffektiva vägar för vattenflödet, vilket minskar energiförbrukningen i till exempel pumpstationer och reningsverk. Arnold Wierzejski pekar även på de miljömässiga effekterna av att personal slipper åka ut och manuellt övervaka eller läsa av data:

– Idag saknar kommuner eller VA-bolag relevant information om vad som faktiskt sker på plats. Vår teknik motsvarar effekten av att en människa skulle stirra på en brunn 24 timmar om dygnet och sedan rapportera om det blir problem. De anslutna brunnslocken gör det möjligt för oss att förstå avlopps- och vattenflöden. Vi kan fjärrövervaka i ungefär tio år, vilket är enhetens livslängd, och det innebär att människor inte behöver besöka varje brunn för att kontrollera om det finns hinder, mäta vatten eller något annat, förklarar han.

Tydliga fördelar för kunderna

Idag har över 1 000 brunnslock installerats med teknik från CTHINGS.CO och Tele2 Företag. Fler är på väg, bland annat för ett antal svenska VA-bolag och kommuner.

– Våra kunder märker att de sparar tid och att det är enkelt att komma igång. Det är bara att ansluta vår teknik och den fungerar direkt, den är ”plug and play”, säger Arnold Wierzejski.

I februari 2024 förvärvade NID ApS Kombi Ringen, ett ledande svenskt företag inom VA-produkter. Förvärvet markerar en viktig milstolpe i tillväxtresan, och förstärker ytterligare företagets position på den svenska marknaden.

Vägen framåt för smartare städer

För framtidens smarta stad finns det mycket att vinna genom att bygga in funktioner på ett tidigt stadium. Det blir möjligt att samla in relevant data från VA-anläggningar och agera på det. NID ApS, numera under namnet Kombi Ringen, och CTHINGS.CO arbetar redan tillsammans med Tele2 Företag på nya funktioner som ger kunderna ännu större kontroll på sina system. Ett exempel är ökad mätning vid varning eller kritiskt tillstånd för enheten – en funktion som ger bättre insikter i realtid.

– Med Tele2 Företag kan vi modernisera en väldigt analog produkt. Vi vet hur viktig vatteninfrastrukturen är för framtidens städer och vi utvecklar systemet hela tiden. Framför allt handlar det om analyserna. 90 procent av arbetet handlar om att analysera, förutse, förbereda, köra datan genom AI, lösa och förfina, säger Arnold Wierzejski.

Med Tele2 Företag möjliggörs innovation i synergin mellan fysisk produkt och digital teknik. Resultatet blir ett sjumilasteg från analog och traditionell till intelligent. System som historiskt sett varit svåra att övervaka och skydda kan nu hanteras på distans. Fler enheter kan kopplas upp, och övervakning kan ske i realtid med god överblick. Det effektiviserar både användningen av ekonomi och jordens resurser, minskar miljöpåverkan och förbättrar på sikt livskvaliteten för stadens invånare.

IoT från Tele2 Företag

IoT, Internet of Things eller sakernas internet, handlar inte om vilken bransch ditt företag befinner sig i - det handlar om de utmaningar du vill lösa. Med IoT kan du effektivisera processer, hålla kostnaderna under kontroll och vända utmaningar till möjligheter.

IoT från Tele2 Företag

IoT, Internet of Things eller sakernas internet, handlar inte om vilken bransch ditt företag befinner sig i - det handlar om de utmaningar du vill lösa. Med IoT kan du effektivisera processer, hålla kostnaderna under kontroll och vända utmaningar till möjligheter.

Nu blir de smarta städerna verklighet

Tack vare den pågående 5G-utrullningen kan visionerna om smarta städer nu bli verklighet. Runt om i världen pågår initiativ för att använda ny teknik som gör städerna energisnålare, renare, smidigare att ta sig fram i och tryggare att vistas i.

Nu blir de smarta städerna verklighet

Tack vare den pågående 5G-utrullningen kan visionerna om smarta städer nu bli verklighet. Runt om i världen pågår initiativ för att använda ny teknik som gör städerna energisnålare, renare, smidigare att ta sig fram i och tryggare att vistas i.