Tekniken bakom 5G
Tele2s expert Björn Lindberg reder ut begreppen
5G - så här fungerar det
Högre hastigheter, snabbare svarstider och betydligt fler samtidiga användare. Här är tekniken bakom 5G i korthet. – 5G är som att ha fiber i mobilen, säger Björn Lindberg, Manager Radio & Site Infrastructure på Tele2 och en av de tekniska experter som just nu jobbar intensivt med utbyggnaden av 5G-nätet.
Tack vare 5G:s högre bandbredd blir det möjligt att skicka mycket större datamängder, i högre hastigheter, med snabbare svarstider och till fler samtidiga användare och uppkopplade Internet of Things-enheter – samtidigt som kvaliteten bibehålls. En radiocell kunde tidigare klara av att ansluta 300 mobiltelefoner samtidigt medan 5G-tekniken klarar minst 30 000 uppkopplade enheter utan att slå i taket. Det betyder att 5G kan hantera de höga belastningarna i städer, på idrottsarenor, i gallerior eller i fabriksanläggningar. Den nya utrustningen drar dessutom bara hälften så mycket energi, vilket ger stora fördelar för klimatet. 5G-utbyggnaden utgår från den befintliga grundplattformen för dagens 4G-nät men är samtidigt en stor modernisering. Alla basstationer byts ut, och dessutom byggs det många nya, små och kompakta basstationer som ska se till att det finns 5G-täckning överallt där behoven finns: i gallerior, i gruvmiljöer, fabriker och i hemmen. Utbyggnaden sker i hög takt - mellan 50–80 stationer i veckan, något av det snabbaste i telekomhistorien.
– Jämfört med de tidigare generationerna mobilnät är detta första gången som företagsmarknaden är så på hugget. Nu är det extremt många som vill driva projekt tillsammans med oss och få 5G-täckning för att de vill effektivisera sina processer eller sin produktion, säger Björn Lindberg.
5G-ordlistan - termerna att ha koll på
Beamforming/beamsteering
Radiovågorna från den nya generationens antenner kan formas till en koncentrerad stråle för att garantera täckning och 5G-kapacitet för varje enskild användare. Signalen kan också följa användaren genom så kallad beamsteering. Funktionerna ger inte bara högre signalstyrka och snabbare dataöverföring till enskilda användare utan ökar också kapaciteten för hela nätverket genom att det utnyttjas smartare.
Corenät
Kärnnätet är grunden i ett mobilnät och en av de tre stora komponenterna (de andra två är radionätet och transportnätet. I corenätet finns hårdvara och programvara som håller reda på var alla mobila enheter finns. Här kopplas också trafiken mellan mobiltelefoner och internet.
Edge
Ger helt nya möjligheter till korta svarstider för krävande tillämpningar på specifika platser, som till exempel en uppkopplad, automatiserad fabrik. Benämningen kommer av att datakraft och funktioner i corenätet flyttar ut lokalt till ”kanten” av nätverket, nära användarna. Tidigare har denna funktionalitet funnits i ett litet antal centralt placerade noder.
Makronät/makroceller
Den del av radionätet med basstationer som syns på fastigheter, torn och master. Makronätet är det som täcker de stora ytorna, till skillnad från mikronät (se nedan). Man kan likna radiovågorna som sänds ut från en basstation i makronätet vid hur ljus sprids från en gatlykta.
Massive machine-type communications (mMTC)
Utformat för att ge en billig och robust samtidig anslutning till miljarder enheter och moduler med låg spänning och som skulle kunna laddas av till exempel inomhusljus. Exempel på enheter: sensorer för övervakning, hushållsapparater, smarta lampor, wearables, headsets, drönare samt AR- och VR-enheter.
Mikronät/mikroceller
Den del av radionätet som säkrar 5G-uppkoppling på specifika platser som till exempel gallerior, gruvmiljöer, i tunnelbanan eller i anslutning till privata hem. Basstationerna i 5G-mikronätet är kompakta och energisnåla.
Network slicing
Innebär att nätverket kan delas upp för speciella krav och tillämpningar och därmed användas mer effektivt. För en vissa användningsområden, till exempel självkörande fordon, är låg fördröjning och snabba svarstider helt avgörande. Men för till exempel räddningstjänst står i stället hög säkerhet och tillförlitlighet i fokus. Tack vare network slicing kan alla delar få sina krav uppfyllda utan att påverkas av varandra.
Privat nät/standalone private network
För industrier och samhällstjänster är egna privata mobila 5G-nätverk en stor fördel. Lösningen innebär att till exempel en flygplats, sjukhus eller fabrik får en uppkoppling med mobilitetens alla fördelar – men med samma tillförlitlighet, låga fördröjning och säkerhet som ett fast fibernät. Detta öppnar till exempel för automatisering och ökad digitalisering. Fördelarna med privata nät är framför allt högre prestanda, ökad tillförlitlighet och högre säkerhet.
Radionät, eller radioaccessnät (RAN)
En av de tre stora komponenterna i mobilnätet, och den som skapar själva täckningen (de andra två är transportnät och corenät). Radionätet kan delas in i makronät och mikronät och består av basstationer som i sin tur består av antenner, radioenheter och basbandsenheter.
Transportnät
En av tre komponenter i ett mobilnät (de andra är corenät och radionät. Om mobilnätet skulle vara ett träd är corenätet stammen och transportnätet grenarna. Löven skulle vara basstationerna i radionätet.
Ultra-reliable low latency communications (URLLC)
Kommunikation med extremt låg fördröjning kombinerat med mycket hög tillgänglighet och positionering. URLLC är det som möjliggör krävande applikationer som industriautomation och självkörande bilar.
Har du frågor om våra tjänster och produkter?
Behöver du rådgivning för att hitta rätt lösning för din verksamhet? Boka tid för möte med säljare i butik eller online, eller fyll i formuläret så kontaktar vi dig.
Om du redan är kund hos Tele2 Företag och behöver support eller service för dina tjänster ber vi dig kontakta kundservice.