FöretagsabonnemangMobilt bredbandFast bredbandBredband via 5GeSIMMobiltelefonerSurfplattorSmartwatchesTillbehörMobilskal och skyddMobilplånböckerHörlurarLaddareAppleSamsungSonyGoogleHuaweiOnePlusAlla produkter och tjänsterKampanjer och erbjudandenFörmånerGör vår behovsanalysAllt inom TelefoniFöretagsabonnemangMobiltelefonerFast telefoniAllt inom BredbandFast bredbandMobilt bredbandDedikerad fiberAllt inom VäxelVäxel för mindre och medelstora företagTelefonväxel för större företagContact CenterAllt inom Digitala mötenTelefonkonferensVideokonferensMicrosoft TeamsAllt inom MolntjänsterHybrid CloudInternet of ThingsDatacenterAllt inom NätverkstjänsterSD-WAN och SD-BranchPrivat mobilt nät5GAllt inom IT-säkerhetBrandväggIP VPNDDoS-skyddKommunikation som tjänstKonsulttjänsterUnified CommunicationBranscherMindre företagTillväxtföretagMedelstora företagStörre företagOffentlig sektorHållbarhetHållbarhet och telekomEn hållbar omställningCirkulärt företagandeKunskap och insikterSe allt innehållKundcaseRapporterGuider och handböckerWebbsändningar och kundpanelerWhitepapers och tillämpningarBloggarVarför Tele2 FöretagObegränsade kundupplevelserIt-säkerhet för ditt företagOm utfasningen av 2G- och 3G-nätenTäckning och nät

Tekniken bakom 5G

Tele2s expert Björn Lindberg reder ut begreppen

5G - så här fungerar det

Högre hastigheter, snabbare svarstider och betydligt fler samtidiga användare. Här är tekniken bakom 5G i korthet. – 5G är som att ha fiber i mobilen, säger Björn Lindberg, Manager Radio & Site Infrastructure på Tele2 och en av de tekniska experter som just nu jobbar intensivt med utbyggnaden av 5G-nätet.

Tack vare 5G:s högre bandbredd blir det möjligt att skicka mycket större datamängder, i högre hastigheter, med snabbare svarstider och till fler samtidiga användare och uppkopplade Internet of Things-enheter – samtidigt som kvaliteten bibehålls. En radiocell kunde tidigare klara av att ansluta 300 mobiltelefoner samtidigt medan 5G-tekniken klarar minst 30 000 uppkopplade enheter utan att slå i taket. Det betyder att 5G kan hantera de höga belastningarna i städer, på idrottsarenor, i gallerior eller i fabriksanläggningar. Den nya utrustningen drar dessutom bara hälften så mycket energi, vilket ger stora fördelar för klimatet. 5G-utbyggnaden utgår från den befintliga grundplattformen för dagens 4G-nät men är samtidigt en stor modernisering. Alla basstationer byts ut, och dessutom byggs det många nya, små och kompakta basstationer som ska se till att det finns 5G-täckning överallt där behoven finns: i gallerior, i gruvmiljöer, fabriker och i hemmen. Utbyggnaden sker i hög takt - mellan 50–80 stationer i veckan, något av det snabbaste i telekomhistorien.

– Jämfört med de tidigare generationerna mobilnät är detta första gången som företagsmarknaden är så på hugget. Nu är det extremt många som vill driva projekt tillsammans med oss och få 5G-täckning för att de vill effektivisera sina processer eller sin produktion, säger Björn Lindberg.